Regulamin funkcjonowania kuchni
Załącznik Nr 1 do Zarządzenia Nr 11/2022 Dyrektora Centrum Kultury w Gnojniku
z dnia 17 sierpnia 2022 roku w sprawie ustalenia
Regulaminu Funkcjonowania Kuchni prowadzonych przez Centrum Kultury w Gnojniku
REGULAMIN FUNKCJONOWANIA KUCHNI PROWADZONYCH PRZEZ CENTRUM KULTURY W GNOJNIKU
Podstawa prawna: § 4 UST. 2 pkt 1 i 2 Statutu Centrum Kultury w Gnojniku
§ 1
POSTANOWIENIA OGÓLNE
- Niniejszy regulamin określa zasady organizacji pracy kuchni, zalecenia dotyczące przygotowania posiłków, sposoby i formy kontroli jakości przygotowywanych i wydawanych posiłków, osoby uprawnione do korzystania z posiłków oraz zasady ustalania i dokonywania opłat z tytułu żywienia w placówkach oświatowych na terenie Gminy Gnojnik.
- Ilekroć mowa w niniejszym Regulaminie o:
- CK - należy przez to rozumieć Centrum Kultury w Gnojniku, samorządową instytucję kultury Gminy Gnojnik;
- Dyrektorze CK - należy przez to rozumieć dyrektora Centrum Kultury w Gnojniku;
- Placówce oświatowej - należy przez to rozumieć prowadzone przez Gminę Gnojnik: szkołę, przedszkole lub zespół szkolno-przedszkolny, w którym odbywa się kształcenie i wychowanie dzieci i młodzieży;
- Kuchni - należy przez to rozumieć pomieszczenie bądź pomieszczenia znajdujące się w placówce oświatowej, udostępnione CK i zarządzane przez Dyrektora CK, w którym są przygotowywane posiłki dla uczniów i nauczycieli placówki oświatowej oraz innych osób;
- Stołówce szkolnej - należy przez to rozumieć pomieszczenie bądź pomieszczenia znajdujące się w placówce oświatowej, zarządzane przez dyrektora placówki, przeznaczone do wydawania posiłków dla uczniów, nauczycieli oraz innych pracowników placówki oświatowej;
- Jadłospisie - należy przez to rozumieć wykaz produktów, potraw lub posiłków przygotowanych przez kuchnię i oferowanych do spożycia w stołówce szkolnej bądź poza nią.
- Postanowienia niniejszego regulaminu, aktualny jadłospis oraz ogłoszenia dotyczące funkcjonowania kuchni, w tym wysokości opłat za posiłki wywieszone są na tablicach informacyjnych przy stołówkach oraz na stronie internetowej: www.ckgnojnik.pl w zakładce kuchnie.
§ 2
ORGANIZACJA PRACY KUCHNI
- Kuchnie są czynne codziennie w dni robocze, w godzinach od 6:00 do 15:00.
- Z uwagi na zaistniałą potrzebę, decyzją Dyrektora CK kuchnia może być czynna również w inne dni i godziny.
- W kuchni mogą przebywać wyłącznie osoby zatrudnione przez Dyrektora CK.
- Nadzór nad wszystkimi kuchniami sprawuje Koordynator ds. Kuchni, który podlega bezpośrednio pod Dyrektora CK.
- Nadzór nad działalnością jednostkowej kuchni sprawuje osoba wyznaczona przez Dyrektora CK-intendentka, która zajmuje się sprawami bieżącymi kuchni, w tym:
- organizacją pracy pracowników kuchni,
- zapewnieniem ciągłości dostaw produktów niezbędnych do przygotowania posiłków,
- kontaktem z dostawcami,
- dbałością o przestrzeganie zasad HACCP,
- dbałością o stan techniczny pomieszczeń i powierzonego mienia ruchomego.
- Ze sprzętu znajdującego się w kuchni mogą korzystać wyłącznie osoby zatrudnione przez CK.
- Kuchnia zapewnia posiłki w formie:
- obiad (zupa + drugie danie),
- całodzienne wyżywienie (śniadanie, obiad, podwieczorek) - dla dzieci uczęszczających do oddziałów przedszkolnych w placówkach oświatowych.
- śniadanie + obiad - dla dzieci uczęszczających do oddziałów przedszkolnych w placówkach oświatowych.
- Kuchnia wydaje posiłki dla dzieci i młodzieży w godzinach ustalonych z daną placówką oświatową, podczas przeznaczonych do tego przerw.
- Za bezpieczeństwo dzieci i młodzieży korzystających ze stołówki w trakcie wydawania posiłków przez pracowników kuchni odpowiadają nauczyciele i inni pracownicy placówki oświatowej, pod których pieczą dzieci się znajdują.
- W uzasadnionych przypadkach np. wyjście klasowe, wycieczka, zawody, plan wydawania posiłków należy uzgodnić co najmniej na 7 dni przed planowaną zmianą.
§ 3
ZALECENIE DOTYCZĄCE PRZYGOTOWYWANIA POSIŁKÓW
- Posiłki przygotowywane są w oparciu o środki spożywcze spełniające wymagania ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz. U. z 2022 r. poz. 24 ze zm.) oraz przepisów wykonawczych do tej ustawy, zgodnie z przyjętym i zatwierdzonym jadłospisem.
- Posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i zasadami HACCP.
- Posiłki oferowane w placówce oświatowej powinny być przygotowywane w odpowiednich warunkach higienicznych i mieć wartość energetyczną i odżywczą odpowiednią do wieku i potrzeb odbiorców. Powinny być przygotowywane w dniu wydania do spożycia, w warunkach zabezpieczających przed rozwojem zanieczyszczeń mikrobiologicznych (odpowiedni sprzęt, temperatura obróbki i przechowywania). Posiłki powinny być urozmaicone oraz powinny charakteryzować się dobrym smakiem, zapachem i konsystencją.
§ 4
KONTROLA JAKOŚCI PRZYGOTOWANYCH I WYDAWANYCH POSIŁKÓW
- Dyrektor CK lub Koordynator ds. Kuchni mają prawo kontrolowania jakości przygotowywanych i wydawanych posiłków, w tym ich zgodności z recepturą dostarczonych jadłospisów oraz podejmowania działań zapobiegających nienależytemu przygotowywaniu oferowanych posiłków.
- Kontrola jakości przygotowywanych i wydawanych posiłków nie może być przeprowadzana w sposób utrudniający pracę kuchni oraz zagrażający bezpieczeństwu pracowników i kontrolujących.
- Mając na względzie zasady sanitarno-epidemiologiczne, kontrolujący w trakcie kontroli nie mogą przebywać w pomieszczeniach kuchni. Nie dotyczy to Dyrektora CK.
- Ośrodek pomocy społecznej finansujący dożywianie osób uprawnionych o których mowa w §5 ust. 1 pkt. 3 może dokonać kontroli sposobu realizacji umowy.
§ 5
UPRAWNIENIA DO KORZYSTANIA Z POSIŁKÓW
- Do korzystania z posiłków uprawnieni są:
- dzieci uczęszczające do oddziałów przedszkolnych w placówkach oświatowych na terenie Gminy Gnojnik, wnoszące opłaty;
- uczniowie placówek oświatowych, wnoszący opłaty;
- uczniowie placówek oświatowych, których dożywianie finansuje Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej, na podstawie podpisanej z CK umowy;
- pracownicy placówek oświatowych oraz pozostałe osoby, które wnoszą opłaty.
- Warunkiem korzystania z posiłków przez uprawnionych wymienionych w ust. 1 pkt a-d jest złożenie karty zgłoszenia na korzystanie z posiłków osobiście u intendentek w poszczególnych kuchniach.
Uczniowie szkół podstawowych w Gosprzydowej i w Biesiadkach karty zgłoszenia składają u intendenta na stołówce szkolnej w Gnojniku.
Uczniowie szkoły podstawowej w Lewniowej karty zgłoszenia składają u intendenta na stołówce szkolnej w Uszwi.
Wzór karty zgłoszenia stanowi załącznik nr 1,2,3 do niniejszego regulaminu.
- Karty zgłoszenia o których mowa w ust. 2 powinny zostać złożone do końca miesiąca poprzedzającego miesiąc, od którego uprawniony rozpocznie korzystanie z posiłków.
§ 6
OPŁATY ZA POSIŁKI
- Wysokość opłaty za posiłki ustala Dyrektor Centrum Kultury w Gnojniku w porozumieniu z wójtem gminy Gnojnik przed rozpoczęciem roku szkolnego w formie zarządzenia wewnętrznego.
- Opłatę wnosi się za cały miesiąc do 10 dnia miesiąca kolejnego, następującego po miesiącu, za który opłata jest wnoszona (np. za wrzesień – opłata do 10 października).
- Aktualne informacje o wysokości odpłatności za obiady na dany miesiąc umieszczane są na tablicach informacyjnych przy stołówkach oraz przekazywane każdemu uczniowi i nauczycielowi.
- W przypadku wnoszenia opłat za posiłki dla uczniów przez Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej, zasady i terminy dokonywania tych opłat regulują zapisy odrębnych porozumień zawartych pomiędzy Gminnym Ośrodkiem Pomocy Społecznej a Centrum Kultury w Gnojniku.
- Osoby niewnoszące opłaty za posiłki w terminie zostaną pozbawione możliwości korzystania z posiłków.
§ 7
ZWROTY ZA NIEWYKORZYSTANE POSIŁKI
- Odpisów za niewykorzystane posiłki w danym miesiącu dokonuje się w następnym miesiącu rozliczeniowym, jeśli zostały spełnione poniższe warunki.
- Warunkiem dokonania odpisu jest wcześniejsze odwołanie posiłku.
- W przypadku planowanej nieobecności uprawnionego należy zgłosić ten fakt przynajmniej jeden dzień wcześniej u intendenta w danej placówce.
- W przypadku nieplanowanej nieobecności w tym samy dniu należy zgłosić ten fakt do godz. 7.00 u intendenta w danej placówce.
- W innych przypadkach opłata za niewykorzystany posiłek ZOSTANIE NALICZONA.
- Wykaz e-maili do intendentów w poszczególnych placówkach oświatowych stanowi załącznik nr 4 do niniejszego regulaminu.
- W innych przypadkach uiszczona z góry opłata za niewykorzystany posiłek nie podlega zwrotowi.
§ 8
REZYGNACJA Z KORZYSTANIA Z POSIŁKÓW
- Rezygnację z posiłków należy zgłosić pisemnie u intendenta danej placówki oświatowej najpóźniej do końca miesiąca poprzedzającego miesiąc rezygnacji.
- Rezygnujący winien wypełnić oświadczenie, którego wzór stanowi załącznik nr 5 do niniejszego regulaminu.
- Oświadczenie, o którym mowa powyżej można składać u intendentów lub przesłać na adres e-mail: intendentpspgn@ckgnojnik.pl – szkoła w Gnojniku, intendentppgn@ckgnojnik.pl – przedszkole w Gnojniku, intendentpspu@ckgnojnik.pl – szkoła w Uszwi intendentppu@ckgnojnik.pl – przedszkole w Uszwi.
- Brak zgłoszenia rezygnacji powoduje naliczenie odpłatności za przygotowane i postawione do dyspozycji posiłki.
§ 9
POSTANOWIENIA KOŃCOWE
- Jadłospis opracowywany jest zgodnie z normami żywienia.
- Jadłospis na każdy tydzień wywieszany jest na tablicach informacyjnych przy stołówkach oraz zamieszczany na stronie internetowej CK.
- O wszystkich sprawach związanych z funkcjonowaniem kuchni decyduje Dyrektor CK.
- Wszelkie zmiany dokonywane w niniejszym regulaminie wymagają formy pisemnej.
- Regulamin wchodzi w życie z dniem 1 września 2022 r.